Pre svega, morate odrediti datum kada planirate da pravite svadbu. Opredelite se za godišnje doba koje najviše volite i koje vam najviše odgovara. Mladenci se najčešće opredeljuju za leto zbog lepog vremena  koje pruža veće mogućnosti prilikom slikanja, organizovanja svadbe na otvorenom i sigurne šetnje s mladencima od crkve do opštine.

Možete se opredeliti i za određeni datum, samo vodite računa da to ne bude u vreme posta. Važno je da prilikom zakazivanja datuma date sebi luft od četiri do šest meseci za organizovanje svadbe. Prilikom izbora restorana, vodite računa da on odgovara broju vaših gostiju.

Znajte da restorani prilikom razgledanja najčešće nemaju nameštenu salu, ali na osnovu toga koliko je čist možete puno toga zaključiti o njemu.

Bend za svadbe

Bend za svadbe je možda najvažnija karika u redosledu stvari koje treba da obavite. Od  zavisi atmosfera i to da li ćete vi i vaši gosti na kraju biti zadovoljni.  Dobri bendovi za svadbe su često rezervisani i po nekoliko meseci unapred, pa je važno da pravovremeno krenete u potragu, odnosno odmah nakon određivanja datuma i lokacije svadbe. Ne zaboravite da će većina gostiju pamtiti vašu svadbu po atmosferi, a nju određuje muzika, tačnije izabrani bend za svadbu. Da biste zadovoljili svakog gosta, pri odabiru benda za svadbu, birajte onaj sa šarenolikim repertoarom kada su u pitanju muzički žanrovi.

Matičar, fotograf i svadbena torta

Nakon što ste odredili mesto, vreme i bend za svadbu, potrebno je otići kod matičara. Možete čin venčanja da obavite u zgradi opštine ili da tražite od matičara da izađe na teren u opštini u kojoj se nalazi restoran. Nakon matičara, pravac kod fotografa, jer oni najbolji obično budu zauzeti, pa je važno na vreme rezervisati. A onda razmislite o obliku, dekoraciji i vrsti svadbene torte, gde vam u izboru mogu pomoći razni katalozi. Ostaje da se javite poslastičarnici ili nekome ko kod kuće obavlja taj posao.

Venčanica, odelo, burme, pozivnice

Kada ste završili sve gorenavedeno, onda imate vremena da se upustite u izbor venčanice, odela, burmi i pozivnica. Pre nego što obiđete ceo grad, pretražite na internetu, jer je dosta toga dostupno online. Ako se ne odlučite za takvu vrstu kupovine, pretraga vam svakako može pomoći oko ideja, kako za venčanicu i odelo, tako i za burme i pozivnice.

Dekoracija i program

Na kraju, prepustite se osmišljavanju programa i određene dekoracije. Od dekoracije i programa zavisi da li želite da ostavite neku poruku. Da li želite spektakl ili klasičnu svadbu? Da li želite da priredite iznenađenja ili ne?

Budite opušteni na dan svadbe

Nakon velikog truda i vremena koje ste uložili u pripremi, dan svadbe je trenutak kada treba da se opustite i uživate.